Caracteristici ceramica 3D

Modelarea lutului pentru functionalitate fara precedent

Geometrii extrase din natura si forme organice calculate, industrial si sculptura digitala cu materiale locale – toate aseaza produsele din ceramica printata 3D la intersectia dintre artizanat si inginerie. Portelanul picurat si depus in forma inglobeaza involuntar produselor ceramice imprimate 3D amprenta procesului natural de  nastere a stalagmitelor in pesteri, ridicate usor, in timp, prin depuneri repetate de calcar.

Produsele ceramice printate 3D oferite de atelierul nostru de ceramica si gandite de designerii nostri sau realizate in colaborare cu alti designeri sunt autentice, distractive, ies usor in evidenta prin textura deosebita si te invita la interactiune, dovedind finete si noutate la costuri accesibile.

***

Cu ce se diferentiaza de ceramica deja existenta?

Pe piata din Romania exista momentan, pe de o parte, frumoasa ceramica de designer si inegalabilul traditionalism al mesterului olar, produse realizate si finisate manual, si  pe de alta parte, cele realizate in serie in fabrica, cu accent pe functionalitate si nu pe estetica.

cana printata 3D

Spre deosebire de acestea, printarea 3D folosind argila, portelan etc. aduce impreuna conceptul de ceramica de designer si capacitatea de personalizarea in masa / productie de serii limitate avand ca rezultat obiecte ceramice foarte diferite de ceea ce cunoastem – compozitii deschise, dand senzatia de vastitate si profunzime prin structuri minimaliste, o expresie vibranta a tehnologiei prin detalii, texturi si forme neasteptate, imposibil de realizat la mana libera sau prin turnare – o experiente multisenzoriala.

Ce aduce noul tip de ceramica contemporana:

a) Capacitate de productie

Indiferent ca vorbim de productie industriala sau doar de o bucata, imprimarea 3D cu lut da posibilitate de personalizare si totodata de copiere a unui model in “n” exemplare, in orice moment din timp;

b) Flexibilitatea designului

Capacitate de ajustare rapida a modului in care arata modificand doar cativa parametrii pe computer si fara sa necesite stocuri fizice, doar o arhiva digitala;

c) Rapiditate in executie

Obiecte de dimensiuni considerabil mai mari, realizabile in timp foarte scurt si fara efort.

d) Integritate structurala si complexitate ridicata

Obiecte cu toate elementele integrate direct din procesul tehnologic – ex. toarta unei cani este construita odata cu cana, dintr-o singura bucata, fara a necesita lipire ulterioara;

e) Estetica aparte

Prin forme organice, dinamice, cu goluri, curburi, geometrii care mimeaza forme intretesute din natura sau triangulate irational;

f) Intrebuintari diferite

Obiecte cu functiuni noi (de exemplu, obiecte formate din elemente “captive” unele in altele – sistem cusca, executate simultan);

g) Textura

Produsele nu se mai formeaza dintr-o bucata de lut modelata manual sau prin turnare, procese din care sa rezulte o suprafata fina, aproape dreapta, ci din straturi depuse unul peste altul care dau o textura sub forma de rizuri orizontale sau impresia de lut care se scurge, neasteptata pentru ceramica, mascand orice probleme de suprafata sau integrand problemele in designul obiectului.

h) Precizie ridicata

Prin testare repetata, in baza dimensiunilor calculate computerizat, a tolerantelor de printare si a coeficientului de contractie se pot obtine produse ceramice cu dimensiuni fixe.

Imprimarea 3D cu materiale ceramice nu neaga traditionalul si frumusetea lucrului facut de mana, ci exploreaza tehnici avansate de executie si abordeaza noi modalitati de design – o arta noua si experienta senzoriala aparte ca incercare de reinserare a umanitatii in masinaria construita de om, masina senzoriala care simte mediul inconjurator prin programare extragand forme si texturi din fenomene exterioare.

Restaurantele / cafenelele / hotelurile pot oferi o experienta neasteptata clientilor la servirea mesei sau a bauturilor, iar persoanele in cautare de cadouri aparte au posibilitatea de a darui ceva delicat, nu numai util, dar si reinventat in trend cu progresul tehnologic si lumea fabricatiei digitale.