Studio ceramica digitala

Ceramica Digitala este un studio de design si productie aparte, reusind sa aduca impreuna manufactura digitala, traditia si materialele naturale. Atelierul reuneste cateva dintre primele imprimante 3D cu lut experimentale aparute in lume, perfect functionale. Cu un grad de dificultate mult mai ridicat in operare comparativ cu printarea 3D cu materiale plastice, procesul tehnologic al imprimarii 3D cu materiale semifluide ofera ceramicii de designer posibilitatea personalizarii in masa pentru serii limitate de produse.

studio ceramica contemporana

Atelierul a aparut din dorinta de a construi o punte intre prototipare rapida si produse functionale, cu trasaturi specifice si deosebite, imposibil de obtinut cu mana libera.

Ne-am bazat pe o experienta de aproape patru ani in folosirea a diverse imprimante 3D cu materiale plastice, mii de obiecte modelate si printate 3D, timp in care am ascultat ceea ce isi doresc clientii nostri si am cautat constant intoarcerea la materiale cat mai naturale.

De aceea, speram ca acest spatiu sa devina locul in care ideile cresc strat cu strat din pamantului strabun, alaturand tehnici de proiectare avansata materialelor naturale.

Cu ajutorul designului digital si manufacturii aditive, putem realiza din ceramica:

  • obiecte de uz casnic si gospodaresc
  • decoratiuni fatade
  • decoratiuni interioare
  • bijuterii
  • statuete / busturi

Mai multe informatii: >>> Aplicatii ceramica printata 3D.

Ce puteti gasi in atelierul nostru

Imprimantele 3D regasite in atelierul nostru se deosebesc prin specificatii pentru a putea fi folosite in aplicatii cat mai variate, sunt imprimante testate, de renume, utilizate in special in institute de cercetare sau universitati din intreaga lume, imprimante 3D pentru ceramica in intregime functionale: avand la baza sisteme si structuri distincte, volume diferite destinate obiectelor cu dimensiuni diferite, folosind materiale proprietare sau locale, cu extruder unic sau dual. Acestora le sunt alaturate echipamente pentru productie de accesorii, unelte etc.

Imprimante 3D lut
View More
Malaxor
View More
Cuptoare ceramica
View More

Cele doua imprimante 3D cu argila disponibile in atelier functioneaza pe sistem delta, cartezian sau hibrid si permit realizarea de obiecte de ceramica fine, de doar cativa cm precum bijuteriile pana la obiecte supradimensionate: 50 cm (diametru la baza) x 70 cm (inaltime). Printurile 3D cu ceramica sunt delimitate in principal de dimensiunile cuptoarelor.

imprimare 3D cu lut ceramica contemporana

Putem printa 3D obiecte ceramice cu doua tipuri de argila diferite simultan, material local sau amestecuri speciale.

Imprimantele 3D cu ceramica sunt capabile de a atinge nivele de precizie comparabile cu printarea 3D cu polimeri extrudati datorita unei combinatii de surub extrudor si extrudor cu presiune. Pe langa faptul ca ofera acuratete si precizie, imprimanta 3D cu material portelanat permite utilizatorului sa puna pauza si sa restarteze scurgerea materialului ceramic. Sistemul de extrudare cu surub impinge aerul catre partea superioara și în afara pastei de argilă, ceea ce ajută la reducerea bulelor de aer din amestec.

Bulele de aer din materialul ceramic pot nu numai sa afecteze procesul de printare 3D cu lut, dar si sa duca la distrugerea obiectului in timpul arderii. De aceea, malaxorul din dotare este un element de backup. Pentru pregatirea argilelor / materialelor de printare se foloseste si malaxorul cu deaerare care  amesteca si omogenizeaza materialele necesare, indepartand totodata bulele de aer din material pentru a evita defecte de suprafata ale produselor finite.

In urma printarii 3D a ceramicii, se urmeaza pasii traditionali: daca mai este necesar se mai sculpteaza manual in material, urmand uscarea si arderea. Pentru ardere, atelierul beneficiaza de doua cuptoare de ceramica, care pot fi folosite si de persoane din exterior, in baza unor costuri de ardere prestabilite.

Invatandu-ne clientii despre materiale ceramice, tehnici de imprimare 3D cu lut si diverse procese bazate pe schite, calcule exacte, matematice, putem evalua și implementa impreuna cele mai eficiente metode pentru productie. Suntem dedicați dezvoltării și succesului ideilor clientului nostru și ne străduim să producem în timp util cel mai înalt produs de calitate, menținând în același timp dialogul activ cu fiecare client.

Suntem mândri ca am lucrat si lucram in continuare cu o mare varietate de oameni creativi, de la antreprenori în devenire la artiști și designeri si speram ca noutatea in domeniul ceramicii sa le completeze cu succes activitatea.