Ceramica 3D – Test v1.0

Trial-&-Error / Turnare-lut
featured image
Ceramica 3D – Test v1.0

Ceramica printata 3D

Sa o luam de la inceput...
Ore in sir in care testezi printarea 3D a unui singur produs din lut pentru o serie desavarsita.

Prepari lutul. Pregatesti fisierul. Ajustezi imprimanta, incarci, printezi. Straturile nu se aliniaza. Refaci fisierul. Printezi. Straturile continua sa nu se alinieze, lutul se scurge lasand goluri imposibil de acoperit. Dezasamblezi. Prepari lutul din nou. Ajustezi imprimanta din nou, reincarci, printezi. O bula mica si nevinovata de aer arunca lut in toate partile. Dezasamblezi. Schimbi consistenta lutului. Reincarci. Printezi. ERROR.  Repeti. Refaci consistenta. Reincarci. Si tot asa.

Proiect: PRIMA CANA
Mod de obtinere: INCERCARI REPETATE
Cerinte: RABDARE | INTUITIE | INDEMANARE

I-am urmarit cu o mare curiozitate in social media si am devorat articolele celor care printau 3D cu ceramica sau construiau imprimante 3D capabile de astfel de minunatii tehnologice. Pareau toate obiectele printate 3D rezultatul unei rare potriviri. Nici nu conta ca erau obiecte de uz casnic sau cateva caramizi care nu s-ar fi asortat de niciun fel la mine in casa. Modul in care lutul se scurgea lent si completa golurile ridicand pereti fragili era absolut captivant, duza printerului 3D lasa in urma suprafete valurite, forme inexplicabile care spuneau povesti noi.

Cine si-ar fi imaginat cata munca si cata rabdare iti trebuie sa iti cureti lutul de pe fata in urma unei mici „explozii” de material din cauza aerului din tub si sa ii faci si sa ii refaci consistenta materialului fara sa poti estima de cate ori vei repeta procesul, sa te gandesti la ce unghiuri se poate sustine o anumita greutate sau cat de incet ar trebui sa se depuna materialul fara a se prabusi.

Si totusi e unul dintre acele momente remarcabile in care simti ca schimbi ceva. Ceramica de designer devine total supusa prin forma legilor matematicii, fizicii si chimiei deopotriva.

Poti inchide ochii o clipa si imagina cum pamantul si apa isi cauta impreuna un anumit tip de perfectiune. Pentru a sta in echilibru.

Test 1

Test 2

Test 3

Test 4

Test 5

Test 6

Prima incarcare a tubului cu lut direct din pachet, nealterat. Stabilirea aproximativa a grosimii stratului depus de imprimanta 3D.

Reincercare print 3d cu acelasit tip de material, framantat manual.

Reframantare manuala. Setare corecta a grosimii primului strat de printare si a straturilor superioare.

Diluare a lutului cu o anumita cantitate de apa, trecere prin malaxor, reincarcare tub imprimanta 3D. Mica „explozie” de material datorata unei bule de aer.

Platforma incorect calibrata si nefixata pe pozitie.

Cana printata 3D, dupa calibrarea si fixarea platformei, setarea inaltimii corecte a straturilor depuse de imprimanta 3D si procesarea lutului cu malaxor.