featured image

Lut printat 3D, EXPERIENTA MULTISENZORIALA

Cercetare-&-Dezvoltare
Lut printat 3D, EXPERIENTA MULTISENZORIALA

Argila si roboti

Intre natural, traditie si stiinta.

Obiectele printate 3D din lut sunt rezultatul indirect al unor procese matematice, computerizate, formele si texturile lor ramanand subordonate legilor fizicii (influenta gravitatiei) si chimiei (consistenta materialelor folosite). Construite prin depunere de straturi suprapuse, din materiale naturale, dar cu „maini” robotice, obiectele astfel obtinute au un aspect firav, sensibil, neasteptat.

Sculptura modelului tridimensional nu mai este manuala ca in cazul lucrului traditional cu lutul, ci se desfasoara ca arta digitala, mouseul devenind o prelungire a mintii in virtual.

Din calculator si pana in forma finala, modelul trece printr-un proces de depunere in straturi orizontale – argila umeda nu se mai deformeaza constransa si indrumata de causul palmelor, ci se revarsa in forme organice, supuse legilor gravitatiei, formand structuri complexe, libere, fragile – piese rotunjite nu de mana, ci de imaginatie.

Forma traditionala a lutului modelat isi pierde rigiditatea intr-un infinit de setari si parametrii variabili.

Fie ca vorbim de obiecte decorative sau de uz casnic din ceramica, reproduceri sau machete printate 3D, toate ofera o experienta cu totul noua, din punct de vedere tactil (prin rizurile date de printarea 3D sau jocul „firului” de lut depus), cat si estetic (forme organice, dinamice, cu goluri, curburi, geometrii care mimeaza forme intretesute din natura sau triangulate irational) sau structural (forme noi imposibil de realizat manual, la roata olarului sau prin turnare in matrite, cu toate elementele componente integrate direct din procesul tehnologic).

Dincolo de tot ce inseamna inovatie si tehnologie, strabate mirosul pamantului umed si si sunetul limpede al ceramicii arse.

Incercare: Schimbarea perceptiei asupra prelucrarii lutului
Rezultat: Un nou exercitiu pentru simturi
Share