Plastic vs. Ceramica

Decoratiuni-interioare
featured image
Plastic vs. Ceramica

Desi cea mai raspandita metoda de printare 3D a zilelor noastre este cea cu polimeri / materiale plastice datorita usurintei si flexibilitatii procesului, ceramica imprimata 3D devine un topic de cercetare din ce in ce mai cunoscut si explorat in lumea fabricatiei aditive.

Cu toate ca ambele metode de fabricatie aditiva pornesc de la un fisier digital si transforma modelul tridimensional respectiv cu ajutorul imprimantelor 3D in obiecte palpabile, in ciuda principiilor directoare care sunt similare, alaturarea lor scoate in evidenta capacitatile de productie ale fiecareia, identificand mai usor limitarile si domeniile pentru care se preteaza.

Mai jos, sunt cateva explicatii despre modul in care noi lucram in atelierul nostru de printare 3D cu cele doua tipuri de materiale.

Exista numeroase diferente in executarea atat a partii digitale, cat si a parametrilor de dimensionare sau in ceea ce priveste postprocesarea obiectelor finite, printarea 3D cu ceramica fiind mai mult decat un proces de manufactura, ci mai curand o metoda de cercetare a unor noi forme de utilizare a materialelor naturale.

Pentru detalii, treceti cu mouse-ul peste imagini.

Fisier digital CAD

PRINTARE 3D CU PLASTIC
In cazul imprimarii 3D cu plastic, realizam modelul si in functie de structura, dimensiuni, facem anumite setarii in programele de printare pentru cea mai buna calitate.

View More
PRINTARE 3D CU LUT
La ceramica, procesul este invers. Gandim modelul in functie de dimensiunea stratului de printare, grosimea peretilor pe care ii depunde imprimanta etc.
View More

Forma & Dimensiuni

PRINTARE 3D CU PLASTIC
Se preteaza pentru aproape orice tip de forma si la aproape orice scara. Straturi depuse fin. Rezulta obiecte de o complexitate si precizie ridicata, cu aplicatii in domenii precum inginerie, prototipare, unelte, machete imobiliare.
View More
PRINTARE 3D CU LUT
Forme care "cresc". Dimensiuni constranse de volumul cuptorului. Straturi vizibile. Complexitate ridicata, precizie greu de controlat. Pretabil pentru decoratiuni, obiecte de uz casnic, restaurare, arta.
View More

Proces

PRINTARE 3D CU PLASTIC
Imprimanta 3D depune plastic topit, strat peste strat, si raceste aproape instantaneu straturile depuse cu ajutorul unui ventilator. Firul de plastic este introdus automatizat in imprimanta 3D cu ajutorul unei rotite actionate de un motor.
View More
PRINTARE 3D CU LUT
Imprimanta 3D depune lut, strat peste strat, turnandu-l dintr-un tub (asemanator unei siringi) actionata fie de un surub special, fie de un compresor. Compozitia lutului este modificata inainte de introducerea in imprimanta 3D si se usuca apoi in timp, la aer.
View More

Postprocesare

PRINTARE 3D CU PLASTIC
Curatare de material plastic prin dizolvarea suportului sau indepartarea lui cu clesti, cuttere etc.
View More
PRINTARE 3D CU LUT
In urma printarii 3D, pot fi facute mici ajustari de mana. Lutul se lasa la uscat, se arde, se glazureaza si apoi se arde din nou - la fel ca in obtinerea ceramicii traditionale.
View More

Compatibilitate cu mediul inconjurator

PRINTARE 3D CU PLASTIC
O cantitate mare de plastic o aruncam. Suportul depus sau rebuturile pot fi reutilizate doar prin reprocesare tehnologica. Sau transformandu-le in decoratiuni simpatice. 🙂
View More
PRINTARE 3D CU LUT
Lutul este reciclabil in procent de 100%.
View More