Plastic vs. Ceramica
Desi cea mai raspandita metoda de printare 3D a zilelor noastre este cea cu polimeri / materiale plastice datorita usurintei si flexibilitatii procesului, ceramica imprimata 3D devine un topic de cercetare din ce in ce mai cunoscut si explorat in lumea fabricatiei aditive.
Cu toate ca ambele metode de fabricatie aditiva pornesc de la un fisier digital si transforma modelul tridimensional respectiv cu ajutorul imprimantelor 3D in obiecte palpabile, in ciuda principiilor directoare care sunt similare, alaturarea lor scoate in evidenta capacitatile de productie ale fiecareia, identificand mai usor limitarile si domeniile pentru care se preteaza.
Mai jos, sunt cateva explicatii despre modul in care noi lucram in atelierul nostru de printare 3D cu cele doua tipuri de materiale.
Exista numeroase diferente in executarea atat a partii digitale, cat si a parametrilor de dimensionare sau in ceea ce priveste postprocesarea obiectelor finite, printarea 3D cu ceramica fiind mai mult decat un proces de manufactura, ci mai curand o metoda de cercetare a unor noi forme de utilizare a materialelor naturale.