De ce printuri 3D?

De ce printuri 3D?

Un brat robotic ghidat de specificatii digitale se muta in plan orizontal si vertical turnand totodata lut in locurile prestabilite. Privirea proiectantului ii urmareste atent drumul. Desenul lui devine usor, usor o bucata de lut, apa si pamant pregatite pentru foc, un mix de vechi si nou. In urma bratului, se depun straturi de lut construind pas cu pas forme uneori extravagante, de o complexitate a designului pe care matrita nu o poate da si pentru care mana omului nu isi poate infrange limitarile.

Fabricate direct din program CAD, printurile 3D nu au la baza doar sculptura digitala, ci  formule matematice, legile gravitationale si capacitatea de procesare a computerului.

vaza printata 3D

Intreaga noastra experienta se roteste in jurul ceramicii. De mii de ani. Este acel element al existentei noastre care trece zi de zi trece neobservat si totusi este indispensabil. Lutul este istorie, traditie, imaginatie, abstract: opere de arta pe care le admiram in muzee din intreaga lume, cana de cafea preferata, peretii din casa bunicilor plini de amintirile copilariei. Insa, in acelasi timp, poate fi matematica, tehnologie si viitor. Ceramica poate fi acea indeletnicire care imbratiseaza si schimba mediul de viata, dandu-i  o expresie accentuata a naturalului, forta contururilor si posibilitatea de a inventa obiecte cu functiuni noi.

Prin produsele noatre „out-of-the-box” si activitatea de personalizare digitala, domeniul HORECA poate oferi clientilor sai experiente inovative alaturand unui fel de mancare delicios sau o cafea aromata, un vas sau o cana excentrica, neobisnuita; designul de interior poate capata o fata noua aducand in amenajari cu iz modern pereti despartitori sau obiecte decortive cu forme futuriste; cadourile capata viata prin originalitate si bucura atat pasionatii de tehnologie, cat si iubitorii de arta. Am scris un pic si despre caracteristicile printurilor 3D.

#handmadebyrobots

Daca ai un proiect in minte:

ceramica nonconformista

Lut printat 3D, EXPERIENTA MULTISENZORIALA

Lut printat 3D, EXPERIENTA MULTISENZORIALA

Argila si roboti

Intre natural, traditie si stiinta.

Obiectele printate 3D din lut sunt rezultatul indirect al unor procese matematice, computerizate, formele si texturile lor ramanand subordonate legilor fizicii (influenta gravitatiei) si chimiei (consistenta materialelor folosite). Construite prin depunere de straturi suprapuse, din materiale naturale, dar cu „maini” robotice, obiectele astfel obtinute au un aspect firav, sensibil, neasteptat.

Sculptura modelului tridimensional nu mai este manuala ca in cazul lucrului traditional cu lutul, ci se desfasoara ca arta digitala, mouseul devenind o prelungire a mintii in virtual.

Din calculator si pana in forma finala, modelul trece printr-un proces de depunere in straturi orizontale – argila umeda nu se mai deformeaza constransa si indrumata de causul palmelor, ci se revarsa in forme organice, supuse legilor gravitatiei, formand structuri complexe, libere, fragile – piese rotunjite nu de mana, ci de imaginatie.

Forma traditionala a lutului modelat isi pierde rigiditatea intr-un infinit de setari si parametrii variabili.

Fie ca vorbim de obiecte decorative sau de uz casnic din ceramica, reproduceri sau machete printate 3D, toate ofera o experienta cu totul noua, din punct de vedere tactil (prin rizurile date de printarea 3D sau jocul „firului” de lut depus), cat si estetic (forme organice, dinamice, cu goluri, curburi, geometrii care mimeaza forme intretesute din natura sau triangulate irational) sau structural (forme noi imposibil de realizat manual, la roata olarului sau prin turnare in matrite, cu toate elementele componente integrate direct din procesul tehnologic).

Dincolo de tot ce inseamna inovatie si tehnologie, strabate mirosul pamantului umed si si sunetul limpede al ceramicii arse.

Incercare: Schimbarea perceptiei asupra prelucrarii lutului
Rezultat: Un nou exercitiu pentru simturi
Share